Hormonen en Stemmingswisselingen


Stemmingswisselingen tijdens de overgang, je menstruatiecyclus of tijdens en na je zwangerschap kunnen veroorzaakt worden door de veranderingen in je hormoonspiegel.

Overgang

Maar liefst 80% van alle vrouwen die in de overgang komen krijgt te maken met overgangsverschijnselen. Helaas wordt nog vaak gezegd dat dit tussen je oren zou zitten. Zelfs overgangsklachten die psychisch van aard zijn, kunnen veroorzaakt worden door lichamelijke veranderingen. Onderzoek heeft aangetoond dat schommelingen in het vrouwelijk hormoon oestrogeen ook schommelingen veroorzaken in je seretoninespiegels (overdrachtsstof in je hersenen). Vandaar dat zoveel vrouwen tijdens de periode in de overgang last hebben van stemmingswisselingen, psychische verschijnselen of een burn-out.
Grofweg worden overgangsklachten gecategoriseerd in typische klachten en atypische klachten. Typische klachten zijn onregelmatige menstruatie, opvliegers, nachtelijke transpiratie en vaginale droogheid. Atypische klachten zijn klachten die ook andere oorzaken kunnen hebben zoals stemmingswisselingen, gewricht- en spierpijn, slapeloosheid, hartkloppingen, hoofdpijn, urineverlies, woede, angsten, depressiviteit, vergeetachtigheid, droge ogen, neus en mond, pijn bij het vrijen e.a. Deze verschijnselen kunnen veroorzaakt worden door de wisselingen in je hormoonspiegels tijdens de overgang.

Zwangerschap
Meer geaccepteerd zijn de kraamtranen. Vlak na de bevalling vindt er een grote hormoonwisseling plaats, waarvan we weten dat die verandering invloed kan hebben op het emotionele vlak van de vrouw. De meeste vrouwen merken na verloop van tijd dat de rust weer terug komt in haar emoties. Bij ongeveer 1 op de 10 bevallen vrouwen is het zo dat de depressieve gevoelens en huilbuien niet verdwijnen. Ook merken sommige vrouwen dat ze lang na het zwangerschapsverlof lichamelijk nog niet de oude zijn en het werk `te’ veel energie kost, soms met ziekte uitval tot gevolg. Als dit zo is, is het verstandig om verder te kijken wat de oorzaak kan zijn. Uitleg over de hormonale verandering en de invloed van voeding en bewegen en ontspannen (lifestyle) op je klachten maakt vaak al dat je er anders instaat. Als het verstandig is om advies aan je huisarts te vragen, neem ik dit met je door en leg ook uit waarom.

Menstruatie cyclus
Ook bekend zijn de stemmingswisselingen die plaats kunnen vinden tijdens je cyclus. Deze klachten kunnen soms zo heftig zijn, dat het een ‘normaal’ functioneren in de weg staat. Tijdens het consult kijk ik altijd samen met je of deze klachten vallen onder PMS of PMDD. Ook als de stemmingswisselingen niet veroorzaakt worden door PMS, kunnen je klachten aanpakt worden door te kijken naar voedingstekorten, gebruik je de juiste anticonceptie etc.

Tijdens het consult kijk ik samen met jou naar je klachten. Zijn ze voornamelijk lichamelijk of psychisch van aard? Hoe ernstig zijn ze? Wat kan je er zelf aan doen en voor welke verschijnselen heb je een behandeling nodig. Vervolgens leg ik uit, wat precies de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere geneeskunde en de alternatieve geneeskunde en we bespreken wat je hiervan kunt verwachten. Is het verstandig om met je klachten naar de huisarts te gaan, dan leg ik uit waarom en wat de huisarts voor je kan betekenen. Zo krijg je zelf inzicht in de voor- en nadelen en in de mogelijkheden die voor jou van toepassing zijn

José Buik, werkzaam als Care for Women Specialiste, is gespecialiseerd in de vrouw en haar hormonen en vrouwengezondheid. Ze geeft begeleiding bij menstruatieklachten, anticonceptie vragen, zwangerschap (wens) en de overgang.

Vergoeding van consulten vindt veelal plaats vanuit de aanvullende verzekering.
Een verwijzing van de (huis)arts is niet nodig.

José Buik – Care for Women Specialiste
T: 035-5431259 E: j.buik@careforwomen.nl W: www.careforwomen.nl




Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsberichten

Margriet 'O, o, o die hormonen'

lees het hele artikel

Vriendin 'Boost je HAPPY Hormonen'

lees het hele artikel
Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsberichten

Op de hoogte blijven, like Hormoonspecialist
op Facebook.


Webdesign by Breunesse ICT