Vervroegde Overgang

  " Voor je 40ste levensjaar een ander of zelfs geen menstruatiepatroon                          meer, al te maken met opvliegers.. het kan je flink in de war brengen."


Het is goed om de volgende begrippen te scheiden:
Vervroegde overgang: Het stoppen van je menstruatie ruim voor je 40ste levensjaar.
Vroege overgang: Het stoppen van je menstruatie tussen je 40-45e levensjaar.

Met het stoppen van je menstruatie, wordt in feite bedoelt: een jaar lang geen menstruaties. Je kan dit moment altijd pas achteraf bepalen, je weet tenslotte niet of je volgende maand of over 3 maanden nog een menstruatie krijgt. Is je menstruatie dus een jaar weg gebleven, dan kan je zeggen 'vorig jaar op deze dag was mijn laatste menstruatie'. In de medische wereld wordt dit moment samengevat in de term: Menopauze (Gemiddelde leeftijd in Nederland 51 jr)

Hebben vrouwen die jonger zijn dan 45 jr hiermee te maken, dan geeft dit vaak verwarring. Veel vrouwen hebben de ervaring dat er tijdens het bezoek aan een arts niet gedacht wordt aan een vroege of vervroegde overgang of dat hun vraag hierover niet serieus genomen wordt. En dus ga je naar huis met veel vragen:

  • Wat is er dan wel aan de hand bij mij?
  • Waarom wil de arts geen FSH bepaling doen, is dit uberhaupt zinvol?
  • Wat moet ik nu met mijn klachten?
  • Ik heb nog een kinderwens, welke invloed heeft dit op mijn/onze wens?

Tijdens het consult luister ik naar jouw verhaal 'waar loop je tegenaan' en breng de veranderingen in jouw lichaam in kaart. Aan de hand van jouw klachten kan ik vaak al heel goed screenen of er sprake is van vroege of vervroegde overgang of dat je misschien te maken hebt met andere onderliggende oorzaken:
- Schildklierproblemen
- Veranderingen in je metabolisme t.g.v. gewichtafname/toename of een dieet
- Emotionele en/of lichamelijk inspanning

Osteoporose & Hart- en Vaat Ziekten
Is er sprake van een vroege / vervroegde overgang dan is het ook heel belangrijk om aandacht te hebben voor osteoporse en Hart- en Vaatziekten.
Het hormoon oestrogeen heeft een beschermende werking op onze botten, een daling van het oestrogeen op een 'jonge leeftijd' geeft een verhoogd risico op osteoporose  en op hart- en vaatziekten. Ik zal je uitleg geven wat je zelf kan doen om dit risico te verlagen.  

Kinderwens
Heb jij / hebben jullie (nog) een kinderwens en heb je te maken met een onregelmatige of wegblijvende menstruatie, dan is het belangrijk dat er zo snel mogelijk aandacht is voor jouw cyclus en de kinderwens om zo te kijken wat hiervan de reden kan zijn. Hierbij wil ik je graag helpen en je inzicht en adviezen geven. 

Wil je langskomen, klik hier en laat een bericht achter in het contactformulier.

vroege overgang ~ vervroegde overgang ~ opvliegers ~ uitgestelde cyclus ~ verkorte cyclus ~ hevig bloedverlies ~ weinig / geen bloedverlies ~ stemmingswisselingen ~ hormonen ~ FSH ~ bloedtest ~ hartkloppingen ~ slecht slapen ~ kinderwens en vroege overgang 


Margriet 'O, o, o die hormonen'

lees het hele artikel

Vriendin 'Boost je HAPPY Hormonen'

lees het hele artikel
Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsberichten

Op de hoogte blijven, like Hormoonspecialist
op Facebook.


Webdesign by Breunesse ICT