Endometriose

     "Endometriose kan voor veel onbegrepen (pijn) klachten zorgen. Medicijnen zijn er om symptomen te verlichten, adviezen m.b.t. voeding / lifestyle / suppletie kunnen endometriose tot rust brengen en zo dieper resultaat geven dan alleen symptoombestrijding. "

Endometriose wil zeggen dat er functionerend baarmoederslijmvlies (endometrium) terecht komt op plaatsen buiten de baarmoeder, als deze actieve cellen niet opgeruimd worden door het immuunsysteem kunnen ze zich gaan innestellen in of buiten de buikholte.

Deze functionerende cellen reageren net als het slijmvlies in de baarmoeder op de hormonen vanuit de cyclus. Tijdens de menstruatie wordt het slijmvlies uit de baarmoeder uitgestoten en kunnen de cellen buiten de baarmoeder ook een bloeding veroorzaken op plaatsen als: buikvlies, eierstokken, eileiders, darmen, blaas, spierwand van de baarmoeder (adenomyose), via de lymfe in bijv. de longen/neus.

Reguliere behandeling zal gericht zijn op:
  • Niet meer menstrueren zodat er geen nieuwe endometriose kan ontstaan
  • Zorgen voor zo weinig mogelijk hormonen in de circulatie waardoor de endometriose niet wordt gestimuleerd
Hiervoor kan de arts de volgende medicatie voorschrijven: orale anticonceptivum of medicijnen (GnRH-agonisten) die op de hersenen inwerken en daar de cyclus stilleggen.

Naast de regulier medicatie of misschien zelfs als alternatief van de reguliere medicatie, is het heel effectief aandacht te hebben voor je voeding en lifestyle en zonodig gebruik te maken van vitaminen en mineralen. De adviezen zullen mede gericht zijn om de oestrogeendominantie te verminderen en je immuunsysteem te versterken, zodat je lichaam zelf instaat is om de functionerende cellen buiten de baarmoeder zelf op te ruimen.

Tijdens het consult zal het je duidelijk worden welke invloed je zelf kan uitoefenen op de activiteit van endometriose in jouw lichaam.

Wil je graag langskomen en zo samen bespreken welke adviezen voor jou effectief zijn, klik dan hier.



Endometriose kan zichtbaar worden door de volgende klachten:
  • Pijn tijdens de menstruatie (dysmenorroe)
  • Plotselinge buikpijn
  • Pijn bij geslachtsgemeenschap (dyspareunie)
  • Klachten bij de ontlasting
  • Klachten bij het plassen
  • Minder vruchtbaar
  • Verklevingen
  • Bloedverlies klachten
  • Vermoeidheid / Lusteloosheid



De pil ( microgynon, marvelon) - Progestagenen (lynestrenol, norethisteron, medroxyprogesteronacetaat, desogestrel) - GnRH agonisten (lucrin, zoladex, synarel) - Retrograde menstruatie - Menstruatieschema



Margriet 'O, o, o die hormonen'

lees het hele artikel

Vriendin 'Boost je HAPPY Hormonen'

lees het hele artikel
Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsberichten

Op de hoogte blijven, like Hormoonspecialist
op Facebook.


Webdesign by Breunesse ICT