Gewrichtsklachten, Hormonen en Voeding


Gewrichtspijn, Hormonen en Voeding

 
We begrijpen allemaal dat bij het stijgen van de leeftijd, je niet meer zo soepel bent als toen je 15 was. Het wordt een ander verhaal als je dagelijks te maken hebt met pijnlijke gewrichten. Meteen bij het opstaan doet je lichaam al pijn en je blijft het de hele dag voelen.
Tijdens de overgang is gewrichtspijn een veelgehoorde klacht. Last van handen/vingers, schouders, knie en teen, polsen, rug of heupen, kortom je wordt een beetje krakkemikkig. Maar hierdoor kunnen zelfs de eenvoudigste dagelijkse dingen een vervelende bezigheid worden. De klachten hangen vaak samen met de veroudering van je lichaam. Maar wat veel vrouwen niet weten is dat door het oestrogeentekort tijdens de overgang deze verouderingsverschijnselen worden versterkt.
 
Hormonen
Opvliegers, transpireren en  veranderende menstruatie zijn over het algemeen bekende klachten die veroorzaakt worden tijdens het proces van de overgang. Minder bekend is dat een burn-out, droge ogen, frozen shoulder  en andere gewrichtsklachten ook veroorzaakt kunnen worden door de daling van het vrouwelijke hormoon. Door de hormonale veranderingen, vindt er een verandering plaats in de opbouw van cellen. Banden, spieren, pezen, slijmvliezen, huid en kraakbeen missen allemaal de ondersteuning van het hormoon oestrogeen.
 
Ook het uitblijven van de menstruatie op jongere leeftijd wat veroorzaakt kan worden door stress,  ondergewicht en/of medicatie geeft een daling van het oestrogeen. Het is dus niet zo dat bovengenoemde klachten alleen voorkomen tijdens de overgang.
 
Tijdens het consult geef ik uitleg over de precieze werking en bescherming van de hormonen op ons lichaam. Belangrijk is dat je weet welke invloed de daling van het hormoon op je lichaam heeft, juist ook voor op de langere termijn.  Ben je jong of zit je in het proces van de overgang en mis je de bescherming van het hormoon, dan neem ik samen jou de risicofactoren door en geef advies en uitleg hoe je kan zorgen dat je zo min mogelijk hinder van de daling ondervindt voor nu en voor de toekomst. Meer uitleg kan je ook vinden op  de site hormoonspecialist.nl

Verminderen gewrichtsklachten door voeding
Gezonde voeding kunnen gewrichtsklachten verminderen. Wanneer je zwaarder bent, worden gewrichten meer belast, vooral je knieën, heupen, rug en voeten. Probeer daarom zo goed mogelijk op je gewicht te letten, maar daarnaast ook wat je precies eet en drinkt. Vette vis is bijvoorbeeld een bron van gezondheid, dit bevat omega-3-vetzuren welke een ontstekingsremmende werking hebben. Eet zeer regelmatig vette vis, zeker twee tot drie maal per week. Ook zure melkproducten werken gunstig bij gewrichtsproblemen. Zuurvormende voeding moet zoveel mogelijke vermeden worden. Daarnaast kunnen gewrichtsklachten verminderen door beweging, warmtebehandelingen en buitenlucht. Wil je een uitgebreid overzicht van wat je aan voedingsmaatregelen kan treffen dan kan je contact met mij opnemen door een e-mail te sturen naar danielle@lijfinbalance.nl.
 
Vergoedingen door Zorgverzekeraars
Indien u aanvullend verzekerd bent, wordt een behandeling bij Care for Women en Lijf in Balance veelal vergoed door uw zorgverzekeraar zonder dat dit ten koste gaat van uw eigen bijdrage. Raadpleeg hiervoor uw polis voor de mogelijkheden. U kunt met of zonder verwijzing van uw huisarts gebruik maken van onze diensten.


José Buik – Care for Women Specialiste
T: 035-5431259 E: j.buik@careforwomen.nl W: www.hormoonspecialist.nl

Daniëlle Graat – BGN Gewichtsconsulent
T: 06-39124248  E: danielle@lijfinbalance.nl  W: www.lijfinbalance.nl

 


Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsberichten

Margriet 'O, o, o die hormonen'

lees het hele artikel

Vriendin 'Boost je HAPPY Hormonen'

lees het hele artikel
Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsberichten

Op de hoogte blijven, like Hormoonspecialist
op Facebook.


Webdesign by Breunesse ICT